Acupunctuur

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). Een duizenden jaren oude geneeswijze, die haar wortels vindt in het taoïsme. Het uitgedrukte de mens als een eenheid van lichaam en geest, onlosmakelijk verbonden met zijn omgeving (de zogenaamde holistische benadering).

vanuit dit perspectief is geen op eigen staand. Het is een lichamelijke of geestelijke uiting van een verstoring in jouw energiehuishouding. Acupunctuur vergroot je weerstand, pijn en werkt in op lichamelijke en lichamelijke conditie.

Een acupunctuur behandeling heeft als doel om op een veilige en natuurlijke manier de balans te herstellen. Dit gebeurt door het plaatsen van kleine acupunctuurnaalden in energiebanen (meridiaan) die in jouw lichaam lopen. Omdat acupunctuur de oorzaak van een klacht behandeld, heeft de werking vaak een blijvend effect.

 

Hoe werkt acupunctuur?

Het concept Energie (Qi) staat centraal binnen de acupunctuur en de Chinese geneeskunde. In ons lichaam energie samen met Bloed (X) door een netwerk van energiebanen, de voorziene meridianen. Deze zijn verbonden met verschillende structuren in ons lichaam, organen en weefsels. Op de meridianen liggen in totaal 365 acupunctuurpunten. Door deze acupunctuurpunten aan te prikken, komt Energie en Bloed in beweging. Op deze manier kan een blokkade in jouw energiehuishouding worden geblokkeerd.

 

Hoe ontstaat een verstoring in je energiehuishouding? Dit kan te maken hebben met verschillende factoren. Denk aan erfelijke factoren, operaties, blessures, voeding, medicijngebruik, klimaat, emoties van infecties.